Její Jasnost, korunní princezna Flavie, odjíždí na frontu!

by ecthelion2

_flavia_1

Náš zpravodaj ze Streslau přináší informaci, že Erbprinzessin Flavie se připojila ke skupině zdravotních sester Spolku červeného kříže pro knížectví ruritánské, by v poli pomáhala zraněným vojákům ruritánským. Sestry zamířily do Strackenz, v těsné blízkosti frontu, kde ještě slyšeti jsou zdálky polní děla. Zde zřizuje se polní lazaret pro nemocné a raněné. Za tímto účelem vydala již princezna nemalé sumy z vlastních peněz. Krom dohledu nad chodem nemocnice bude spolu s ostatními sestrami pracovati ku zmírnění utrpení zraněných.

Jest to poprvé v dějinách ruritánských, kdy se smí podíleti na úsilí válečném i ženy v roli ošetřovatelek. Z dvaceti tří sester, jež míří na frontu, bude dvanáct sloužiti spolu s Její Jasností v strackenzském špitále, zbytek byl umístěn do dvou dalších polních nemocnic. Náš zvláštní zpravodaj se od zdrojů důvěrných dozvěděl, že kníže byl zprvu proti účastenství své dcery, Její Jasnost si však neohroženě stála za svým. Stařičký vladař byl nakonec nucen souhlasiti, vždyť to byla sama Jasná kněžna Viktorie, jež před šesti lety za Ruritánii podepsala Ženevskou konvenci a zasloužila se o zřízení Spolku červeného kříže pro knížectví ruritánské. Patronát nad ním pak po její smrti převzala právě princezna Flavie, jež nyní neústupně trvala na svém odjezdu.

_flavie_krankenschwester2Její Jasnost dala kupředu věděti, že neočekává žádného zacházení specielního. S ostatními dámami z Červeného kříže tak bude vyměňovati obvazy zraněnými, pomáhati s jejich léčením, krmiti ty, kdož sami lžíce nepozvednou, a dokonce i uklízeti, by nemocnice v čistotě ostala.