Info / Pravidla

Tato stránka je věnována velké kampani hrané ve stolní hře Little Wars. Nalezne zde její průběh, odehrané bitvy i to, jak se do ní můžete sami zapojit!

Co jsou to Little Wars?

Little Wars jsou pravidla pro hraní s vojáčky a první wargame (válečná hra s figurkami), kterou vytvořil spisovatl H. G. Wells. Hra vyšla poprvé v roce 1913, takže pravidla, která držíte v ruce a podle kterých můžete hrát, jsou již více než jedno století staré. Celý název hry zní “Little Wars: A game for boys from twelve years of age to one hundred and fifty and for thet more intelligent sort of girl who like boys´ games and books” (v překladu tedy “Malé války: Hra pro chlapce ve věku od dvanácti do sto padesáti let a pro ten více inteligentnější druh děvčat, která mají rády klučičí hry a knížky”)… musíte uznat, že nelze nemít rád hru s takovým názvem.

Hra je velmi jednoduchá a obsahuje jen pár pravidel (celá pravidla, která jsme pro vás přeložili do češtiny, mají dohromady jen 3 stránky). Hráči při hraní posunují po bojišti jezdce a pěšáky svých armád a střílí z děl na pružinku, která kosí protivníkovy řady. Je to velká legrace a jedna bitva vám zabere okolo dvou hodin.

Kde najdu pravidla?

Původní anglická pravidla lze najít na stránkách projektu Gutenberg, náš český překlad důležitých pravidel si můžete zdarma stáhnout ZDE.

Jak si Little Wars můžu zahrát?

Existují dvě možnosti – buď si vyrobit vlastní herní sadu, nebo si půjčit již hotovou.

V prvním případě si musíte vyrobit vojáčky (můžete si vytisknout a vystřihnout ty, se kterými hrajeme my – najdete je ke stažení ZDE) a sehnat děla. My pro naše hry používáme LEGO děla, která se používala ke starším LEGO sadám. Dnes se již dají sehnat hůře, ale třeba na ebay jsou stále k dostání, takže s trochou hledání se dají pořídit.

Pokud se s vojáčky pro hru nechce vyrábět, můžete si půjčit hotovou sadu hry a zahrát si ji. Brzy bude Little Wars zdarma k dispozici k zapůjčení v pražské prodejně Mephit (Arbesovo náměstí 14, Praha 5).

Pro kolik hráčů Little Wars jsou? 

Hra je primárně určena jen pro dva hráče, ale není problém, aby hrálo hráčů víc. V takovém případě proti sobě stojí stále dvě nepřátelské armády, ale každé z nich může velet více velitelů. Každý z velitelů by pak měl mít na starosti jednu část armády (a vlastní jezdce, pěšáky a děla). Není problém tak hrát Little Wars třeba 2 proti 2, nebo i třeba nestejný počet velitelů 2 proti 1. Rozumné maximum pro hraní, kdy si ještě každý zahraje, pak představuje hra 3 na 3.

Co je ta velká kampaň?

Naše kampaň, do které máte možnost se zapojit, je zasazena do válečného střetnutí mezi Ruritánií a Graustarkem. Státy těchto jmen se objevily v literatuře devatenáctého a začátku dvacátého století jako fiktivní zástupci nějaké menší země střední nebo východní Evropy. Zpravidla do nich byly zasazeny dobrodružné šermířské příběhy, romance a příběhy řešící intriky mezi vládnoucími rody, lásku a nenávist.

Dědic ruritánského trůnu, princ Konrád, byl zavražděn. Jeho vrahovi se podařilo uprchnout, ale podezření ihned padlo na Graustark, který je tradičním protivníkem Ruritánie. Nástupcem by se nyní po smrti stařičkého knížete Konráda II. měla stát mladičká princezna Flavie. Graustark vinu za atentát odmítá, ale vzájemné vztahy mezi oběma státy ihned ochladly na bod mrazu. Obě země se brzy rozhodly pro mobilizaci svých vojsk a po sérii incidentů a přestřelek na hranicích vyhlásila Ruritánie svému severnímu sousedovi válku.

Obě vojska jsou soustředěna u vzájemných hranic. Graustarští jsou lépe vyzbrojeni moderními zbraněmi, ale Ruritánie má převahu v počtu nasazených vojáků. V řadách obou vojsk se najdou kromě Ruritánců a Graustarčanů také občané dalších evropských států, a dokonce i pár dobrodruhů z Ameriky. Obě země mají nedostatek zkušených velitelů, takže nabídly velení i cizincům s vojenskými zkušenostmi, kteří tam pobývali, nebo kvůli tomu přijeli. Na obou stranách tak lze najít Brity, Iry, Američany, nebo Rakušáky (především z česky mluvících oblastí Rakouska-Uherska).

Jak se do této kampaně dá zapojit?

Je to velice snadné – zahrajte si hru Little Wars, přičemž každý hráč se zapojí na jedné ze stran, které v naší kampani bojují (tedy Ruritánii, nebo Graustark). Pak nám o bitvě napište krátce do naší debaty na RPG Fóru (není třeba se registrovat, lze přispět anonymně bez přihlášení), kam kromě jmen obou velitelů (jak hráčů, tak fiktivních velitelů na bojišti) připojíte bodový výsledek hry (tedy jaké ztráty utrpěla každá strana – podívejte se do pravidel, je to tam vysvětleno), krátký popis (stačí i na jeden, nebo dva odstavce, stručný popis, jak se bitvy vyvíjela) a pokud bude možno, tak i fotografii bojiště (mobil s foťákem má dnes již skoro každý, takže rychle vyfotit herní plochy by neměl být problém).

Vaši bitvu pak zveřejníme na těchto stránkách, přičemž se bitva, kterou jste odehráli, promítne do výsledku celé války mezi oběma státy! Můžete se tady podívat na úspěchy a porážky ostatních velitelů, novinky o vývoji na bojištích i zprávy z obou zemí. Poslat krátký e-mail s výsledky vašeho střetnutí vám zabere jen chvíli a oplátkou se tak zapojíte do válečného střetnutí, kde po vašem boku, či proti vám bojují i mnozí další hráči.

Hodně štěstí a hlavně zábavy při hraní vám přeje Společnost pro revitalizaci Little Wars!